Podcasts

Hør vores forskere fortælle om aktuel forskning og samfundsdebat.

Christina Gravert
Nudge-A-Thon with Dr. Christina Gravert (Stitcher)
Lær mere om nudging med denne podcast, hvor Christina Gravert har besøgt "Behavioral Grooves Podcast". Interviewet er på engelsk.

Så kan människor motiveras till att "göra det rätta" (Apple Podcasts)
Hør en snak om, hvordan mennesker kan motiveres eller skubbes til at gøre "det rette". Podcasten er på engelsk.

Claus Thustrup Kreiner
Skumfidustest for voksne (Radio24syv)
Politikere taler om ulighed som et spørgsmål om samfundsmæssige strukturer, men adfærdsøkonomerne peger på, at meget af den skyldes menneskers forskellige karaktertræk og den måde de træffer valg. Lavere tålmodighed betyder mindre formue uafhængigt af udgangspunktet, fortæller Claus Thustrup Kreiner. Til gengæld går overførselsindkomst i arv mellem generationer via kultur.

Finn Tarp
Interview with professor Finn Tarp on SA-TIED

Jeanet Bentzen
Troens økonomi (Radio24syv i ´24 spørgsmål til professoren')
Hvilken rolle spiller religion for et lands velstand og vækst? Overordnet ser det ikke godt ud, fortæller makroøkonom Jeanet Sinding Bentzen, der forsker i economics of religion. Men spørgsmålet er, hvad der er årsag og virkning. Bentzen har blandt andet sporet den produktive "protestantiske" arbejdsmoral til noget helt andet end protestantismen.

Pablo Selaya
All roads leads to Rome: the persistence of public goods provision in economic development (Vox talks)

Peter Birch Sørensen
Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand? (Radio Information)
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hidtil afvist, at der var tale om en »politisk fyring« af formanden, da beslutningen blev truffet, før regeringen modtog en kritisk rapport fra rådet.  Information har så afsløret, at hans ministerium var orienteret om konklusionerne længe før offentliggørelsen af rapporten. Og ikke nok med det: Det viser sig også, at Klimarådet var på listen over offentlige institutioner, der skulle flytte (ad pommeren til) ud af København. Journalisten bag historien, Martin Bahn fortæller.

Den forbudte sandhed (Radio24syv i 'Det Røde Felt')
Hør professor og netop afgået formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen om den sande, uredigerede status på Danmarks klimamålsætninger - og hvorfor VLAK-regeringen reelt er ved at bremse op i den grønne omstilling.

Søren Hove Ravn
Det har økonomerne lært af finanskrisen (for Altinget via Soundcloud)
Ti år efter, finanskrisen truede verdensøkonomien på sin eksistens, melder spørgsmålet sig, om vi har lært nok til at undgå et nyt styrt i afgrunden

Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan.

Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns klumme op.

Er nogle penge bedre end andre? (for Altinget via Soundcloud)
Foreningen Gode Penge har ret i, at private banker står for hovedparten af pengeskabelsen i Danmark. Men det er forkert, at det skulle være et problem ifølge Søren Hove Ravn.

Lyt til Søren Hoves analyse: Den grumsede økonomiske krystalkugle (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns analyse op.

Hvad er prisen for et brexit? (for Altinget via Soundcloud)
Vil Brexit styrke eller svække den britiske økonomi? Og kan man overhovedet regne på de økonomiske effekter af Brexit, før forhandlingerne mellem Storbritannien og EU er nået i mål?

Bliver det en tysker? ECB skal have ny chef (for Altinget via Soundcloud)
Lektor i økonomi Søren Hove Ravn gæster Altinget: ajour til en snak om, hvad kvantitativ lempelse er, hvorfor det har virket, og hvorfor kreativitet helt sikkert også for den næste chef for Den Europæiske Centralbank vil være en påkrævet kompetence.

Når danskernes milliardgæld bliver et problem (for Altinget via Soundcloud)
Den økonomiske nedtur bliver større, når gælden i privatbefolkningen er høj. Netop danskerne skylder masser af penge væk - i omegnen af 3.000 milliarder kroner - og derfor kan det emne også blive et emne for politikerne. Søren Hove Ravn forklarer i denne udgave af Altinget:ajour mere om den sag.

Har venstrefløjen endelig fundet en ny økonomisk teori? (for Altinget via Soundcloud)
MMT – modern money theory – er helt centralt i den amerikanske venstrefløjs økonomiske politik, men hvad er MMT? Og er det farlig ønsketænkning - eller holder MMT vand? Det hjælper lektor Søren Hove Ravn fra Økonomisk Institut med at forstå i denne podcast.