Podcasts

Hør vores forskere fortælle om aktuel forskning og samfundsdebat.

Christian Schultz

Christian er udover professor i økonomi og institutleder ved Økonomisk Institut også formand for Konkurrencerådet. Her fortæller han om hvilken rolle konkurrenceloven spiller i Danmark.

Christina Gravert

Nudge-A-Thon with Dr. Christina Gravert (Stitcher)
Lær mere om nudging med denne podcast, hvor Christina Gravert har besøgt "Behavioral Grooves Podcast". Interviewet er på engelsk.

Finn Tarp

Interview with professor Finn Tarp on SA-TIED

Jeanet Bentzen

Hvad er en religion for en størrelse og hvad betyder den for vores samfund? Hør Jeanet i KUs podcast serie Tankelyn.

Katarina Juselius og Jeppe Druedahl

Sange om Merværdi #16 – Økonomien og Virkeligheden (for Solidaritet - Sange om Merværdi)

Hvad betyder den voksende finansielle sektor for økonomiens stabilitet? Hvordan ser mulighederne ud for økonomisk vækst i fremtiden? Og er mainstream makroøkonomi tilstrækkelig til at beskrive udviklingen? Gæsterne er Katarina Juselius, professor emeritus i økonomi ved Københavns Universitet og forfatter til bogen ‘Økonomien og Virkeligheden: et opgør med finanskapitalismen’, samt Jeppe Druedahl, adjunkt i økonomi ved Københavns Universitet.

Mette Gørtz, Mette Foged, Katarine Juserlius, Jakob Roland Munch

Dyb, kort og psykisk hård. Jeg bad 2 nobelpristagere og 11 andre topøkonomer forklare mig den økonomiske krise (oplæst artikel af Hakon Mosbech for Zetland)

Coronaepidemien har sendt os ned i et økonomisk hul. Men det, vi stirrer ind i, er en fundamentalt anderledes krise end den finanskrise, der ramte verden i 2008. På nogle måder er den nærmest omvendt. Hakon Mosbech har fået prominent hjælp til at kigge på de vigtigste ting, der afgør, hvor verdensøkonomien vil bevæge sig hen.

Miriam Gensowski

Det starter i børneværelset: Om social og økonomisk ulighed og dit barns mulighed for at bryde social arv.

Miriam Wüst

Tidlige indsatser: Hvad betyder barselsophold og sundhedsplejerske for børns liv og trivlsel?

Pablo Selaya

All roads leads to Rome: the persistence of public goods provision in economic development (Vox talks)

Peter Birch Sørensen

Hvor politisk var fyringen af klimarådets formand? (Radio Information)
Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har hidtil afvist, at der var tale om en »politisk fyring« af formanden, da beslutningen blev truffet, før regeringen modtog en kritisk rapport fra rådet.  Information har så afsløret, at hans ministerium var orienteret om konklusionerne længe før offentliggørelsen af rapporten. Og ikke nok med det: Det viser sig også, at Klimarådet var på listen over offentlige institutioner, der skulle flytte (ad pommeren til) ud af København. Journalisten bag historien, Martin Bahn fortæller.

Er et grønt regnskab muligt og hvordan? (Carlsbergfondets podcast)
Samtale med Peter Birch Sørensen og Ida Auken på Folkemødet 2019
Miljøøkonomer har igennem en årrække diskuteret, hvordan man på en valid måde kan inddrage værdien af miljøet og naturen i de økonomiske modeller. I denne samtale diskuterer professor Peter Birch Sørensen og Ida Auken (MF) mulighederne for at inddrage miljøhensyn i tilrettelæggelsen af den økonomiske politik i Danmark. Samtalen modereres af journalist Nynne Bjerre Christensen og kredser om Peter Birch Sørensens aktuelle forskningsprojekt.

Søren Hove Ravn

Coronakrisen overstrålede klimakrisen i regeringens finanslovsudspil (for Altinget via Soundcloud)

Der var ikke mange klimatiltag i regeringens finanslovsudspil, og det ærgrer aktørerne på området. Få overblik over økonomien bag udspillet, det manglende klima og de kommende forhandlinger i dagens Altinget Ajour.

Så skiftede Merkel lige position – hvad er det med den coronafond? (for Altinget via Soundcloud)

Efter corona omfavner tyskerne idéen om udstedelsen af statsobligationer i EU's navn – måske endda bakket op af en europæisk skat. Alt sammen for at holde hånden under det indre marked ved at rejse kapital, der uddeles direkte til især de sydeuropæiske lande, hvor coronaen har hærget mest intenst, og hvor økonomien lider mest. Det kan meget let gå hen og blive en af de største politiske forandringer, der kommer ud af coronakrisen. Hvorfor har tyskerne flyttet sig, hvad betyder det for europrojektet – og kan vi ikke bare sige nej til det her i Danmark?

Næste redningspakke kan blive kolde kontanter på din bankkonto (for Altinget via Soundcloud)
Den politiske kamp om genåbningen af samfundet efter coronaen er for alvor skudt i gang. Men er det skattelettelser eller offentlige investeringer, der får hjulene i gang i økonomien igen? Eller noget helt tredje? For lige så akut den økonomiske krise satte ind, lige så hurtigtvirkende skal de økonomiske tiltag være for at virke.

Altinget Ajour tager temperaturen på dansk økonomi lige nu: Hvorfor er det et problem, at priserne på vores forbrugsvarer falder? Hvorfor vender vi ikke bare tilbage til højkonjunkturen fra før nedlukningen? Hvorfor er cool cash fra staten sat direkte ind på din bankkonto en god idé? Og hvorfor er der ingen politikere, der er løbet med den idé?

Skal staten egentlig betale sin gæld tilbage til dens egen centralbank? (for Altinget via Soundcloud)
Danmark låner for under Coronakrisen milliarder af kroner i vores egen centralbank. Men er det overhovedet nødvendigt at betale gælden tilbage, når lånet stammer derfra? Det forklarer økonom Søren Hove Ravn nærmere om i dagens udsendelse.

Det har økonomerne lært af finanskrisen (for Altinget via Soundcloud)
Ti år efter, finanskrisen truede verdensøkonomien på sin eksistens, melder spørgsmålet sig, om vi har lært nok til at undgå et nyt styrt i afgrunden

Politiske eller økonomiske modeller? (for Altinget via Soundcloud)
Politikere fra alle partier bør være forsigtige med at forsøge at bestemme Finansministeriets økonomiske modellers indhold. Det kan hurtigt blive et skråplan.

Boligpriserne kan falde, uden at der har været en boligboble (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns klumme op.

Er nogle penge bedre end andre? (for Altinget via Soundcloud)
Foreningen Gode Penge har ret i, at private banker står for hovedparten af pengeskabelsen i Danmark. Men det er forkert, at det skulle være et problem ifølge Søren Hove Ravn.

Lyt til Søren Hoves analyse: Den grumsede økonomiske krystalkugle (for Altinget via Soundcloud)
Lyt til magasinredaktør Esben Schjørring læse Søren Hove Ravns analyse op.

Hvad er prisen for et brexit? (for Altinget via Soundcloud)
Vil Brexit styrke eller svække den britiske økonomi? Og kan man overhovedet regne på de økonomiske effekter af Brexit, før forhandlingerne mellem Storbritannien og EU er nået i mål?

Bliver det en tysker? ECB skal have ny chef (for Altinget via Soundcloud)
Lektor i økonomi Søren Hove Ravn gæster Altinget: ajour til en snak om, hvad kvantitativ lempelse er, hvorfor det har virket, og hvorfor kreativitet helt sikkert også for den næste chef for Den Europæiske Centralbank vil være en påkrævet kompetence.

Når danskernes milliardgæld bliver et problem (for Altinget via Soundcloud)
Den økonomiske nedtur bliver større, når gælden i privatbefolkningen er høj. Netop danskerne skylder masser af penge væk - i omegnen af 3.000 milliarder kroner - og derfor kan det emne også blive et emne for politikerne. Søren Hove Ravn forklarer i denne udgave af Altinget:ajour mere om den sag.

Har venstrefløjen endelig fundet en ny økonomisk teori? (for Altinget via Soundcloud)
MMT – modern money theory – er helt centralt i den amerikanske venstrefløjs økonomiske politik, men hvad er MMT? Og er det farlig ønsketænkning - eller holder MMT vand? Det hjælper lektor Søren Hove Ravn fra Økonomisk Institut med at forstå i denne podcast.

Når krisen rammer, er Christine Lagardes værktøjskasse tom (for Altinget via Soundcloud)
Der er vagtskifte i ECB: Franske Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og forhenværende boss i IMF, overtager fra italienske Mario Draghi.Nu siger Lagarde, at hun for alt i verden vil undgå at skulle gentage Draghis ord. Ikke kun, fordi hun ikke ønsker en krise på niveau med finanskrisen tilbage, men fordi, som hun sagde, at så ville landene i EU have svigtet deres eget ansvar for at føre en aktiv finanspolitik.

Corona har skubbet os ud på kanten til ny finanskrise (for Altinget via Soundcloud)

Amerikanerne har fundet de økonomiske kanoner fra finanskrisen frem igen, og i EU er der allerede opstået problemer med uenigheder og fejltrin. Hvad gør vi nu?