Kursus i klimaøkonomi

Hvad betyder valg af diskonteringsrente for klimapolitiske prioriteringer på kort og lang sigt? Hvad er de bedste instrumenter og virkemidler for at reducere udledningen af ​​drivhusgasser? Det du kunne svare på, når du har deltaget i vores kursus Klimapolitik: Valg af diskonteringsrente, instrumenter og virkemidler.

Kurset henvender sig til medarbejdere, der arbejder med klimapolitik og økonomi i ministerier, sektorministerierne, interesseorganisationer mv.

Kurset giver dig indsigt i spørgsmål som dem her:
- Hvad er begrænsningerne i de danske retningslinjer på diskontering?
- Hvordan kan klimaprojekter behandles anderledes end standardprojekter i cost-benefit-analyser?
- Hvad er de rigtige valg af instrumenter i en lille åben økonomi som Danmark?
- Hvordan kan store projekter som CCS bedst reguleres?
- Hvad er succeshistorierne om nudging som klimapolitisk virkemiddel andre steder?
- Hvordan kan nudging implementeres på en god måde i Danmark?

Tilmeld dig kurset på vores kursus-side.

Baggrund

Dansk klimapolitik tager udgangspunkt i at forfølge de samfundsøkonomisk mest effektive tiltag. Baseret på beregninger identificerer man de bedste instrumenter til at opnå dette. Et nøgleelement i beregningerne er diskonteringsrenten, der hjælper med at oversætte fremtidens gevinster til nutidig samfundsværdi.

Klimaproblematikken adskiller sig fra mange andre samfundsmæssige udfordringer ved at strække sig over en meget lang tidshorisont. Derfor er det vigtigt, at diskonteringsrenten anvendes rigtigt, så samfundet kan prioritere de mest effektive klimainstrumenter og virkemidler set i lyset af den lange tidshorisont.

På dette kursus underviser forskere fra Økonomi på KU i, hvordan diskonteringsrenten kan bruges til at forme klimapolitikken, og hvilke instrumenter og virkemidler man kan bruge til at implementere klimapolitikken – f.eks. valg af instrumenter i en lille åben økonomi, dilemmaer forbundet med regulering kontra marked og nudging som et alternativ til mere traditionelle virkemidler.

Det tekniske niveau er sammenligneligt med kandidatkurser på Økonomistudiet.

Program

08.30-09.00: Kaffe, the og croissanter

09.00-11.00: Diskonteringsrente og den grønne omstilling: begrænsninger og muligheder i de danske retningslinjer
v. Frikk Nesje

11.15-13.45 (inkl. frokost): Klimapolitiske instrumenter: dilemmaer ved regulering af drivhusgasemissioner i Danmark
v. Peter Kjær Kruse-Andersen og Peter Birch Sørensen

14.00-16.00: Nudging som et klimapolitisk virkemiddel: nye måder at nedbringe emissioner
v. Christina Gravert

Om underviserne

Frikk Nesje er adjunkt på Økonomisk Institut, KU, hvor han forsker og underviser studerende i diskonteringsrenten i de klimaøkonomiske modeller. Frikk har en ph.d. fra Universitetet i Oslo, hvor hans afhandling i 2021 udløste den norske konges guldmedalje og European Association of Environmental and Resource Economists' pris for bedste afhandling i 2020. Sammen med internationale kolleger har Frikk rådgivet økonomer i præsident Bidens administration om netop valget af diskonteringsrente.

Christina Gravert er lektor på Økonomisk Institut og CEBI, KU, hvor hun forsker og underviser studerende i adfærdsøkonomi. Specifikt studerer Christina, hvordan folk træffer beslutninger, og hvordan de kan motiveres eller nudges til at "gøre det rigtige." Christina arbejder med emner som miljømæssig bæredygtighed, sundhed og velgørende gaver, og blev i 2019 udvalgt som en af Berlingskes Talent 100. Hun har en ph.d. fra Aarhus Universitet and har tidligere været postdoc ved Göteborgs Universitet.

Peter Kjær Kruse-Andersen er adjunkt på Økonomisk Institut, KU, hvor han forsker og underviser studerende i miljø- og klimaøkonomi. Derudover arbejder Peter med at udvikle GrønReform, som er en ny samfundsøkonomisk model til at udarbejde økonomiske analyser om den grønne omstilling. Han har tidligere arbejdet i De Økonomiske Råds sekretariat, hvor han bl.a. arbejdede med EU’s kvotehandelssystem og CO2e-lækage. Peter har desuden skrevet en ph.d. om miljøpolitikkens effekter på den teknologiske udvikling.

Peter Birch Sørensen er professor på Økonomisk Institut, KU, hvor han bl.a. forsker i miljø-, ressource- og klimaøkonomi, herunder optimal klimapolitik. Derudover arbejder Peter med at udvikle GrønReform, som er en ny samfundsøkonomisk model til at udarbejde økonomiske analyser om den grønne omstilling. Han er udpeget til at deltage i regeringens ekspertgruppe, der skal undersøge, hvordan der kan etableres en general CO2e-afgift i Danmark. Derudover har Peter tidligere været formand for både Klimarådet og De Økonomiske Råd.