23. maj 2017

Mette Gørtz i Detektor på DR2

Er det FOAs beregning eller Joakim B. Olsens bud på hvad en SOSU-hjælper tjener, der er korrekt. Ingen af dem, eller begge, sagde Mette Gørtz, da hun blev spurgt i Detektor, som blev sendt torsdag den 18. maj:

Der er ikke nogen af målene, der er rigtige eller forkerte. Det ser ud som om, at der i den her debat har været en anelse uklarhed eller i hvert fald noget forvirring omkring, hvad det var for nogle begreber, man talte om, siger hun.

FOA siger, at ifølge deres beregninger tjener en SOSU-hjælper 24.600 kroner om måneden.  Joachim B. Olsens (LA) bud lød på 30.000 kroner.

Dagbladet Børsen tager i en leder Joachim B. Olsen i forsvar med en henvisning til tal fra den liberale tænketank CEPOS. Her er tallet på omkring 31.717 kroner. EN SOSU-hjælper-løn i den størrelse inkluderer natarbejde, feriepenge og overarbejde. Derudover er den store lønforskel i pensionen, som også er talt med i CEPOS’ tal.

FOA’s tal på 24.539 er det, der kaldes nettoløn. Det består af grundlønnen, som fagforeningen har aftalt med arbejdsgiveren. Oveni det kommer forskellige tillæg, som kaldes lokale og centrale tillæg. Pensionen er udeladt.

Du kan se et uddrag af programmet Detektor her. Indslaget behandles først gang 45 sekunder inde i programmet. 18,25 minutter inde i programmet tages emnet op igen.