Bacheloruddannelsens indhold

Bacheloruddannelsen i økonomi består af tre årsprogrammer. Undervisningen på hver af de tre årsprogrammer strækker sig over to semestre. Årsprogrammerne skal tages i rækkefølge.

Man kan ikke indstille sig til prøver i fag på studiets 1.år, når studiets 2. år er bestået, ligesom man ikke kan indstille sig til prøver i fag på studiets 2. år, når studiets 3. år er bestået.

Undervisningen

På de tre årsprogrammer benyttes følgende undervisningsformer: Forelæsninger, holdundervisning og projektorienteret undervisning. Undervisningens indhold og omfang er beskrevet i Studiehåndbogen

1. år

Fagene på 1. år:

1) Mikroøkonomi 1
2) Makroøkonomi 1
- Mikro- og makroøkonomi udbydes som to på hinanden følgende ét-semesterfag.
3) Samfundsbeskrivelse (udbydes som ét-årskursus)
4) Erhvervsøkonomi (udbydes som ét-semesterkursus)
5) Matematik (udbydes som ét-årskursus)
6) Teoretisk statistik (udbyde som ét-årskursus, der påbegyndes i 2. semester på 1. år og afsluttes 1. semester på 2. år)
7) endeligt udbydes et introducerende IT-kursus af 8 ugers varighed

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen.

Obligatoriske opgaver og mødepligt

I forbindelse med undervisningen på 1. år skal der afleveres obligatoriske opgaver i alle fag, undtagen IT-kurset. Det er en forudsætning for deltagelse i eksamen, at disse opgaver er besvarede og godkendte. De præcise krav i forbindelse med obligatoriske opgaver kan findes i Studiehåndbogen under de relevante fagbeskrivelser.

I fagene Samfundsbeskrivelse og Teoretisk Statistik stilles en større, fælles opgave på 1. år, 2. semester. Nærmere bestemmelser fremgår af Studiehåndbogen.

Regler for eksamenstilmelding

Studerende på 1. år skal deltage i eksamen ved udgangen af første semester efter immatrikulationstidspunktet

Eksamen på 1. år

1. årsforløbet på BA-studiet i økonomi omfatter eksamener i 1) Mikroøkonomi 1, 2) Makroøkonomi 1, 3) Samfundsbeskrivelse, 4) Erhvervsøkonomi og 5) Matematik.

Beståelseskrav, 1. år, 1. semester

  • Man skal tilmelde sig og deltage i eksamen efter 1. semester. Ved første eksamensforsøg kræves deltagelse i eksamen i Mikroøkonomi 1 og Erhvervsøkonomi.
  • En forudsætning for tilmelding til eksamen er, at de obligatoriske opgaver - som beskrives i Studiehåndbogen - er godkendt.
  • Eksamen efter 1. semester er bestået, når der er opnået et gennemsnit på mindst 6,0 og der i begge fag er opnået mindst 5.
  • Opnås 00 eller 03 ved én eller begge af de to prøver, skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 5 ved én eller begge af de to prøver, kan den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 6 eller derover i en eksamen, kan denne ikke tages om.

Beståelseskrav 1. år, 2. semester

  • Efter 2. semester skal man tilmelde sig og deltage i eksamen. Ved første eksamensforsøg kræves deltagelse i Makroøkonomi 1, Samfundsbeskrivelse og Matematik. Man kan (jf. ovennævnte bestemmelser) ligeledes deltage i eksamen i Mikroøkonomi 1 og Erhvervsøkonomi. På 1. år afholdes ikke eksamen i faget Teoretisk Statistik.
  • Eksamen efter 2. semester er bestået, når der er opnået et gennemsnit på mindst 6,0 og der i alle fag er opnået mindst 5.
  • Opnås 00 eller 03 ved én eller flere prøver, skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 5 ved én eller flere af prøverne, kan den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 6 eller derover i en eksamen, kan denne ikke tages om.

Generelt om eksamen på 1. år

  • Man kan ikke indstille sig til prøver i fag på studiets 1. år, når studiets 2. år er bestået.
  • Der afholdes eksamen efter 1. år i juni, august og januar.
  • Man kan - jf. Eksamensbekendtgørelsen - højst indstille sig til eksamen i hvert af fagene på 1. år i tre eksamensterminer. Studienævnet kan godkende, at den studerende indstiller sig til eksamen i en fjerde eksamenstermin, når der foreligger usædvanlige forhold. Eksamen efter 1. år skal være afsluttet senest fire semestre efter immatrikulationstidspunktet

2. år

Fagene på 2. år:

1) Makroøkonomi 2: Forløbet består af to på hinanden følgende ét-semesterfag, der kan følges i vilkårlig orden: 1. Vækst, vedvarende arbejdsløshed og strukturpolitik. 2. Fluktuationer, konjunkturmæssig arbejdsløshed og stabiliseringspolitik Vækst- og konjunkturteori.
2) Mikroøkonomi 2: Forløbet består af to på hinanden følgende ét-semesterfag, der kan følges i vilkårlig orden: 1. Markeder og velfærd, 2. Beslutninger og strategi.
3) Teoretisk Statistik (udbydes som ét-årskursus, der påbegyndes i 2. semester på 1. år og afsluttes 1. semester på 2. år)
4) Økonomisk Historie (udbydes som ét-semesterkursus)
5) Økonometri 1 (udbydes som ét-semesterkursus, der efterfølges af Økonometri 2 på 3. år)
6) 1 Valgfag (udbydes som ét-semesterkursus)

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen. Her findes ligeledes en oversigt over de valgfag, der vil kunne læses på 2. år. Valgfag, der ikke vælges på 2. år, kan vælges senere. Det kan ikke garanteres, at alle valgfagene udbydes hvert semester, se den elektroniske lektionsplan.

Obligatoriske opgaver

I forbindelse med undervisningen på 2. år skal der afleveres obligatoriske opgaver i en række af fagene, jf. nærmere bestemmelse i Studiehåndbogen.

Regler for eksamenstilmelding

Efter 1. semester på 2. år, skal en studerende indstille sig til og deltage i eksamen i Økonomisk Historie, Teoretisk Statistik, ét af de to makrofag og ét af de to mikrofag.

Efter 2. semester på 2. år skal en studerende indstille sig til og deltage i eksamen i Økonometri 1, valgfaget (For enkelte valgfag gælder, at evalueringen kan tage andre former end en traditionel eksamen. Studerende skal dog tilmelde sig eksamen i alle fag) og det mikrofag og det makrofag, hvor der ikke blev aflagt eksamen efter 1. semester.

Eksamen på 2. år

2. år omfatter eksamener eller evalueringer i 1) Mikroøkonomi 2 (opdelt i to fag), 2) Makroøkonomi 2 (opdelt i to fag, 3) Økonomisk historie, 4) Teoretisk statistik, 5) Økonometri og 6) et valgfag.

Beståelseskrav, 2. år, 1. semester

  • Ved første eksamensforsøg efter 1. semester kræves deltagelse i eksamen i fag, der afsluttes med eksamen, hvilket vil sige Økonomisk Historie, Teoretisk Statistik og ét makrofag og ét mikrofag, jf. ovenstående bestemmelser.
  • En forudsætning for tilmelding til eksamen er, at alle obligatoriske opgaver er besvarede og godkendte.
  • Eksamen efter 1. semester er bestået, når der er opnået et gennemsnit på mindst 6,0 og der i alle fag er opnået mindst 5.
  • Opnås 00 eller 03 ved én eller flere af prøverne, skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 5 ved én eller flere af prøverne, kan den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 6 eller derover i en prøve, kan denne ikke tages om.

Beståelseskrav, 2. år, 2. semester

  • Ved første eksamensforsøg efter 2. semester kræves deltagelse i eksamen i det mikrofag, hvor der ikke blev aflagt eksamen efter 1. semester, det makrofag, hvor der ikke blev aflagt eksamen efter 1. semester, økonometri 1 samt valgfaget (For enkelte valgfag gælder, at evalueringen kan tage andre former end en traditionel eksamen. Studerende skal dog tilmelde sig eksamen i alle fag)
  • En forudsætning for tilmelding til eksamen er, at alle obligatoriske opgaver er besvarede og godkendte.
  • Eksamen efter 2. semester er bestået, når der er opnået et gennemsnit på mindst 6,0 og der i alle fag er opnået mindst 5.
  • Opnås 00 eller 03 ved én eller flere af prøverne, skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 5 ved én eller flere af prøverne, kan den pågældende på ny indstille sig til og deltage i denne/de prøve(r).
  • Opnås 6 eller derover i en prøve, kan denne ikke tages om.
  • Man kan - jf. Eksamensbekendtgørelsen - højst indstille sig til eksamen i hvert af fagene på 2. år i tre eksamensterminer. Studienævnet kan godkende, at den studerende indstiller sig til eksamen i en fjerde eksamenstermin, når der foreligger usædvanlige forhold. Eksamen efter 2. år skal være afsluttet senest otte semestre efter immatrikulationstidspunktet

Generelt om eksamen på 2. år

  • Man kan ikke indstille sig til prøver i fag på studiets 2. år, når studiets 3. år er bestået.
  • Der afholdes eksamen efter 2. år i juni og januar.
  • Man kan - jf. Eksamensbekendtgørelsen - højst indstille sig til eksamen i hvert af fagene på 2. år i tre eksamensterminer. Studienævnet kan godkende, at den studerende indstiller sig til eksamen i en fjerde eksamenstermin, når der foreligger usædvanlige forhold. Eksamen efter 2. år skal være afsluttet senest otte semestre efter immatrikulationstidspunktet.

3. år

3. år er afslutningen på den treårige bacheloruddannelse i økonomi. Efter at have bestået bacheloruddannelsen har man mulighed for at forlade studiet som bachelor eller at fortsætte på kandidatstudiet.

3. år består af tre obligatoriske fag samt tre valgfag. Der skal endvidere udarbejdes en BA-opgave, som tager udgangspunkt i et eller flere fag på årsprogrammerne.

De obligatoriske fag på 3. år:

1) Mikroøkonomi 3
2) Makroøkonomi 3
3) Økonometri 2

Der udbydes to obligatoriske fag pr semester.

Valgfag på 3. år

Der skal vælges tre valgfag fra nedenstående liste. Det kan ikke garanteres, at alle valgfagene udbydes hvert semester, se den elektroniske lektionsplan. (2, 3, k) betyder, at faget kan vælges fra og med 2. år til og med kandidatstudiet, (3, k) betyder, at faget kan vælges fra og med 3. år til og med kandidatstudiet.

Kategori 1:

Økonomisk Historisk valgfag (2, 3, k)
Videregående matematik (2, 3, k)
Regnskabsanalyse (2, 3, k)
Videnskabsteori (2, 3, k)
Operationsanalyse (2, 3, k)
Industriøkonomi (3, k)
Økonomisk politik (3, k)
International økonomi (3, k)
Udviklingsøkonomi (3, k)
Prioritering og Styring (3, k)
Virksomhedsfinansiering og incitamenter (3,k)
Datamatik 1 (2, 3, k)

Kategori 2:

Et antal fag fra kandidatstudiet, der alle kan vælges fra og med 2. år. En oversigt fremgår af Studiehåndbogen.

For optagelse på kandidatuddannelsen kræves, at der er valgt mindst ét fag fra kategori 1.Ønsker man efter afsluttet bacheloruddannelse at blive optaget på kandidatuddannelsen uden at have aflagt eksamen i et kategori 1-fag, er der mulighed for at supplere på Åben Uddannelse eller ved aftale med Økonomisk Studienævn om valget af fag på kandidatuddannelsen.

Der udbydes mindst 5 kategori 1-fag pr. semester.

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen.

Bacheloropgaven

BA-opgaven afrunder bacheloruddannelsen. Den udarbejdes i løbet af andet semester samtidig med, at den studerende deltager i den øvrige undervisning. Reglerne vedr. udarbejdelse af og formkrav i forbindelse med bachelorpgaver fremgår af Studiehåndbogen. Den studerende kan efter eget valg skrive på dansk (eller norsk eller svensk) eller engelsk

Ved bedømmelsen af bacheloropgaven vejer det faglige indhold tungest, men de studerendes stave- og formuleringsevne indgår også, når opgaven har været forfattet på dansk.

Eksamen på 3. år

3. år omfatter eksamen i de tre obligatoriske fag: 1) Mikroøkonomi 3, 2) Makroøkonomi 3, og 3) Økonometri 2 samt eksamen eller anden evaluering i tre valgfag.

På andet semester udarbejdes endvidere en bacheloropgave, hvori der gives en karakter, der er en samlet bedømmelse af den skriftlige bacheloropgave og den mundtlige præstation.

Beståelseskrav, 3. år

  • Ordningen gælder for de 6 fag og bacheloropgaven. Fagene kan alle tages enkeltvis. Der er ingen krav om, at man skal gå til eksamen i et vist antal fag pr. eksamenstermin.
  • 3. år er bestået, når der i de tre obligatoriske fag, tre valgfag og BA-opgaven er opnået et karaktergennemsnit på mindst 6,0 og der ikke er opnået 00 eller 03 i noget fag; i BA-opgaven skal dog opnås mindst 6. BA-uddannelsen skal bestås, før man kan påbegynde kandidatuddannelsen. Eksamen efter 3. år skal være afsluttet senest tolv semestre efter immatrikulationstidspunktet
  • Opnås 5 i en prøve, kan denne tages om indtil BA-uddannelsen er bestået.