Bacheloruddannelsens indhold

BA-uddannelsen i økonomi består af tre årsprøver. Undervisningen på hver af de tre årsprøver strækker sig over to semestre. Årsprøverne skal tages i rækkefølge. Man kan således senest tilmelde sig til eksamen i fag på 1. årsprøve samtidig med, at man første gang indstiller sig til eksamen på 2. årsprøve. Tilsvarende kan man senest tilmelde sig til eksamen på 2. årsprøve samtidig med, at man første gang tilmelder sig fag på 3. årsprøve.

Undervisningen

På de tre årsprøver benyttes følgende undervisningsformer: Forelæsninger, holdundervisning og projektorienteret undervisning. Undervisningens indhold og omfang er beskrevet i Studiehåndbogen Undervisningens matematiske niveau er tilrettelagt, så der forudsættes kundskaber svarende til de gymnasiale uddannelsers B-niveau.

1. årsprøveTil toppen

Fagene på 1. årsprøve :

1) Nationaløkonomi
2) Samfundsbeskrivelse
3) Erhvervsøkonomi (tidligere benævnt driftsøkonomi)
4) Matematik
5) IT-kursus

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen.

Obligatoriske opgaver og mødepligt

I forbindelse med undervisningen på 1. årsprøve skal der afleveres obligatoriske opgaver i alle fire fag. Det er en forudsætning for deltagelse i eksamen, at disse opgaver er besvarede og godkendte. De præcise krav i forbindelse med obligatoriske opgaver kan findes i Studiehåndbogen under de relevante fagbeskrivelser.

I Samfundsbeskrivelse skal den studerende i andet semester udarbejde en specialeopgave i et selvvalgt emne. Det er en betingelse for godkendelse af specialeopgaven, at den studerende deltager i fremlæggelsen og diskussionen af samtlige specialeopgaver på holdet. Der er derfor mødepligt til hovedparten af undervisningen i samfundsbeskrivelse i andet semester på 1. årsprøve. Med hensyn til opgavens omfang og regler om skriftlige fremstillinger henvises til Studiehåndbogen.

Regler for eksamenstilmelding

Studerende immatrikuleret skal indstille sig til eksamen i 1. årsprøve ved udgangen af andet semester efter immatrikulationstidspunktet.

Eksamen på 1. årsprøve

1. årsprøve omfatter eksamener i 1) Nationaløkonomi, 2) Samfundsbeskrivelse, 3) Erhvervsøkonomi og 4) Matematik.

Beståelseskrav, 1. årsprøve

  • Man skal tilmelde sig og deltage i eksamen efter 1. år efter ét års studier. Ved første eksamensforsøg kræves deltagelse i eksamen i alle fire fag.
  • En forudsætning for tilmelding til eksamen er, at de obligatoriske opgaver, for nærmere information se lektionsplanen, og IT-kurset er godkendt
  • Opnås 00 ved én eller flere prøver skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i alle 4 prøver.
  • Opnås 03 ved én eller flere prøver skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i disse prøver.
  • Opnås 5 i en prøve kan denne tages om.
  • Opnås 6 eller derover i en prøve kan denne ikke tages om.
  • Den samlede eksamen efter 1. år er bestået, når man har opnået karakteren 6 eller derover i 2 ud af 4 prøver, og der samtidigt er opnået et gennemsnit på mindst 6 i alle 4 prøver.
  • Man kan ikke indstille sig til prøver i fag på studiets 1. år, når fag på studiets 2. år er bestået.
  • Der afholdes eksamen efter 1. årsprøve i juni, august og januar.
  • Man kan højst indstille sig til eksamen i 1. årsprøve eller dele heraf i alt tre gange.

2. årsprøveTil toppen

Fagene på 2. årsprøve :

1) Makroøkonomi
2) Mikroøkonomi
3) Teoretisk Statistik
4) Økonomisk Historie

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen.

Obligatoriske opgaver

I forbindelse med undervisningen på 2. årsprøve skal der afleveres obligatoriske opgaver i Mikroøkonomi, Makroøkonomi og i Teoretisk Statistik. De præcise krav i forbindelse med obligatoriske opgaver kan findes i Studiehåndbogen under de relevante fagbeskrivelser.

I Økonomisk historie udarbejdes inden eksamen et skriftligt oplæg. Denne opgave er ligeledes obligatorisk. Med hensyn til opgavens omfang og regler om skriftlige fremstillinger henvises til Studiehåndbogen.

Regler for eksamenstilmelding

Første gang en studerende indstiller sig til eksamen i 2. årsprøve, skal vedkommende indstille sig til eksamen i alle fire fag. Eksamen i 2. årsprøve kan tidligst aflægges to år efter immatrikulationstidspunktet.

Eksamen på 2. årsprøve

2. årsprøve omfatter eksamener i 1) Makroøkonomi, 2) Mikroøkonomi, 3) Økonomisk historie og 4) Teoretisk statistik.

Det skriftlige oplæg i faget Økonomisk historie tildeles en karakter, som indgår med 40 procents vægt i den samlede karakter i faget.

Beståelseskrav, 2. årsprøve

  • Ved første eksamensforsøg kræves deltagelse i eksamen i alle fire fag.
  • En forudsætning for tilmelding til eksamen er, at de obligatoriske opgaver er besvarede og godkendte, for nærmere information se lektionsplanen.
  • Opnås 00 ved én eller flere prøver skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i alle 4 prøver.
  • Opnås 03 ved én eller flere prøver skal den pågældende på ny indstille sig til og deltage i disse prøver.
  • Opnås 5 i en prøve kan denne tages om.
  • Opnås 6 eller derover i en prøve kan denne ikke tages om.
  • Den samlede eksamen efter 2. år er bestået, når man har opnået karakteren 6 eller derover i 2 ud af 4 prøver, og der samtidigt er opnået et gennemsnit på mindst 6 i alle 4 prøver.
  • Man kan ikke indstille sig til prøver i fag på studiets 2. år, når fag på studiets 3. år er bestået.
  • Der afholdes eksamen efter 2. årsprøve i juni og januar.
  • Man kan højst indstille sig til eksamen i 2. årsprøve eller dele heraf i alt tre gange.

 Til toppen

3. årsprøve

3. årsprøve er afslutningen på den treårige BA-uddannelse i økonomi. Efter at have bestået BA-uddannelsen har man mulighed for at forlade studiet som BA(polit) eller at fortsætte på overbygningen og erhverve titlen cand. polit eller cand. oecon.

3. årsprøve består af fire obligatoriske fag samt tre valgfrie fag. Der skal endvidere udarbejdes en BA-opgave, som tager udgangspunkt i et eller flere fag på årsprøverne.

De obligatoriske fag på 3. årsprøve:

1) Økonomisk Politik
2) International Økonomi
3) Industriøkonomi
4) Videnskabsteori

Der udbydes to obligatoriske fag pr semester. Studienævnet har hidtil besluttet, at fagene Økonomisk Politik og International Økonomi udbydes hvert efterårssemester og at fagene Industriøkonomi og Videnskabsteori udbydes hvert forårssemester.

Valgfag på 3. årsprøve

Som valgfag kan vælges enten grundfag eller visse tilladte kandidatfag. Dog gælder følgende to regler: (1) ønsker man at fortsætte på kandidatuddannelsen, skal alle tre valgfag være udvalgt blandt de seks grundfag og (2) blandt kandidatfagenekan man kun vælge dem, der ikke stiller krav om vidtgående teoretiske forudsætninger. De kandidatfag, der kan følges som valgfag på 3. årsprøve, vil fremgå af Studiehåndbogen.

Ønsker man efter afsluttet bachelorgrad at optages på kandidatuddannelsen uden at have aflagt eksamen i de krævede tre grundfag, er der mulighed for at supplere sine studier efter aftale med Økonomisk Studienævn.

Udbudte grundfag

1) Mikroøkonomi
2) Makroøkonomi
3) Empiriske Metoder
4) Udviklingsøkonomi
5) Operationsanalyse
6) Samfundsøkonomisk Prioritering

Der udbydes mindst tre grundfag pr semester, således at alle 6 grundfag har været udbudt mindst én gang inden for ét år. Studienævnet har hidtil besluttet, at faget Empiriske metoder udbydes hvert semester, at Makroøkonomi (tidligere hvert semester), Operationsanalyse og Samfundsøkonomisk prioritering udbydes hvert efterårssemester og at Mikroøkonomi og Udviklingsøkonomi udbydes hvert forårssemester.

Undervisningens sammensætning og omfang beskrives i Studiehåndbogen.

Bacheloropgaven

Bacheloropgaven afrunder bachelorddannelsen. Den udarbejdes i løbet af andet semester samtidig med, at den studerende deltager i den øvrige undervisning. Alle studerende skal give en mundtlig præsentation af deres bacheloropgaver og opponere mod én af de øvrige opgaver. Der er mødepligt til projektforløbet således, at den studerende højst to gange, og kun efter afbud til underviseren, kan udeblive fra undervisningen. Til udarbejdelse af bacheloropgaven er afsat tid til vejledning og opposition, jf. Studiehåndbogen, hvor også formkrav og øvrige bestemmelser vedr. bacheloropgaven er samlet.

Ved bedømmelsen af bacheloropgaven finder eksamensbekendtgørelsens regler i §2, stk. 2 anvendelse. Det gælder således, at den studerende stave- og formuleringsevne skal indgå i vurderingen af opgaven.
Note - indsat februar 2003
Opmærksomheden henledes på, at proceduren for afvikling af mundtlig eksamen nu er ændret, hvorfor man bedes læse bacheloreksamensforløb

Regler for eksamenstilmelding. Har man bestået 2. årsprøve, er man at betragte som 3. årsprøve studerende, og man kan derfor tilmelde sig eksamen i fag på 3. årsprøve.

Eksamen på 3. årsprøve.

3. årsprøve omfatter eksamen i de fire obligatoriske fag: 1) Industriøkonomi, 2) International Økonomi, 3) Videnskabsteori og 4) Økonomisk Politik, samt eksamen i tre valgfag. På 2. semester udarbejdes endvidere en BA-opgave, hvori der gives en karakter, der er en samlet bedømmelse af den skriftlige BA-opgave og den mundtlige præstation.

Beståelseskrav, 3. årsprøve.

Ordningen gælder for de 7 fag og bacheloropgaven. Fagene kan alle tages enkeltvis. Der er ingen krav om, at man skal gå til eksamen i et vist antal fag pr. eksamenstermin. 3. årsprøve er bestået, når der i de fire obligatoriske fag, tre valgfag og BA-opgaven er opnået et karaktergennemsnit på mindst 6 og intet 00 eller 03. Bacheloruddannelsen skal bestås, før man kan påbegynde kandidatuddannelsen. Dog kan Økonomisk Studienævn i særlige tilfælde, hvor den studerende kun mangler mindre dele af 3. årsprøve, give dispensation til, at den studerende kan følge fag på kandidatuddannelsen. Opnås 5 i en prøve, så kan denne tages om.