Øvrige bestemmelser

1. Generelt om øvelser

Efter optagelse indskrives studerende administrativt på det relevante studietrin på bacheloruddannelsen, jf. § 30 i Adgangsbekendtgørelsen.

Studerende kan ikke være indskrevet ved mere end en heltidsuddannelse ad gangen, jf. § 31, stk. 1, i Adgangsbekendtgørelsen. Reglen gælder ikke for studerende, der er indskrevet på et modul med henblik på merit i en anden uddannelse og for gæstestuderende. Universitetet (dekanen) kan dispensere fra reglen, hvis der foreligger usædvanlige forhold, jf. § 31, stk. 2, i Adgangsbekendtgørelsen.

Det er således som altovervejende hovedregel ikke muligt at blive indskrevet på en kandidatuddannelse, før den studerende har bestået en bacheloruddannelse.

2. Ophør af indskrivning

Indskrivning bringes til ophør, jf. § 32 i Adgangsbekendtgørelsen:

  • Når studerende har gennemført uddannelsen.
  • Når studerende er afskåret fra at fortsætte uddannelsen som følge af, at alle eksamensforsøg er opbrugt, eller førsteårsprøven ikke er bestået.
  • Når studerende ikke har overholdt studieaktivitetskravene, jf. punkt. 2.3 ovenfor.
  • Når studerende melder sig ud af uddannelsen.
  • Når studerende er varigt bortvist fra universitetet, jf. Universitetslovens § 14, stk. 6.

Der er i visse tilfælde mulighed for genindskrivning. Der henvises til reglerne herom i § 32, stk. 2 -6 og § 33 i Adgangsbekendtgørelsen.

3. Orlov

Studerende kan få orlov fra uddannelse efter regler, der fastsættes af universitetet, jf. Adgangsbekendtgørelsen § 35, stk. 1.

Studerende kan i orlovsperioden ikke følge undervisningen inden for den pågældende uddannelse. Den studerende kan ikke deltage i eksaminer eller prøver inden for uddannelsen i det semester eller tilsvarende, hvor den studerende har eller har haft orlov, jf. § 35, stk. 2.
Studerende kan i orlovsperioden ikke lade sig vælge til eller være medlem af universitetets bestyrelse, studienævn eller akademisk råd, jf. § 35, stk. 3. Orlov kan afbrydes, men som nævnt ovenfor kan studerende ikke følge undervisning eller deltage i eksamen i et semester, hvor de har eller har haft orlov.

Orlov kan ikke meddeles, før den studerende har gennemført 1. studieår på bacheloruddannelsen og har bestået de prøver, der er i henhold til studieordningen er placeret på 1. studieår, jf. Adgangsbekendtgørelsens §§ 35, stk. 1. Universitetet (fakultetet) kan dispensere fra denne bestemmelse, hvis der foreligger usædvanlige forhold, jf. § 36, stk. 4.

Ansøgt orlov skal dog meddeles, når det er begrundet med barsel, adoption eller indkaldelse til værnepligtstjeneste, jf. § 36, stk. 2.

Studerende, der ved kontrakt med forsvaret stiller sig til rådighed for FN-tjeneste m.v., følger reglerne i lov om ændring af lov om forsvarets personel, lov om hjemmeværnet, lov om Statens Uddannelsesstøtte og lov om værnepligtslov, mv., jf. § 36, stk. 3.

4. Studieskift og overflytning

Skift til ny bacheloruddannelse på samme universitet eller på et andet universitet kan kun ske gennem ny optagelse, jf. § 37, stk. 1 i Adgangsbekendtgørelsen. Hvis ansøgeren har bestået studieelementer, der ækvivalerer første år på bacheloruddannelsen i økonomi, skal ansøgeren ikke søge om optagelse, men om indskrivning, jf. § 37, stk. 2 i Adgangsbekendtgørelsen. Indskrivningen forudsætter, at der er ledige pladser på det pågældende studietrin på uddannelsen. Universitetet kan anvende lodtrækning, hvis der er flere ansøgere, end der er ledige studiepladser.

Overflytning til samme bacheloruddannelse ved et andet universitet kan tidligst meddeles, når den studerende har bestået de prøver, der i henhold til studieordningen er placeret på første studieår. Overflytning forudsætter, at der er plads på det pågældende studietrin. Overflytning sker i øvrigt efter det modtagne universitets regler. Universitetet kan anvende lodtrækning, hvis der er flere ansøgere, end der er ledige studiepladser, jf. § 38, stk. 1 i Adgangsbekendtgørelsen. Universitetet (studienævnet) kan dispensere fra kravet i stk. 1, hvis der foreligger usædvanlige forhold, jf. § 38, stk. 3.

5. Merit

Beståede uddannelseselementer fra samme samfundsvidenskabelige uddannelse på samme niveau i Danmark træder i stedet for uddannelseselementer på denne uddannelse, jf. § 71 i Uddannelsesbekendtgørelsen og aftale om merit.

Beståede uddannelseselementer fra andre matematik-økonomiuddannelser, matematikuddannelser og statistiskuddannelser på samme niveau i Danmark træder i stedet for uddannelseselementer på denne uddannelse.

Universitetet (studienævnet) kan, i hvert enkelt tilfælde eller ved almindelige regler fastsat af universitetet, godkende, at beståede uddannelseselementer efter uddannelsesbekendtgørelsen træder i stedet for uddannelseselementer i en anden uddannelse på samme niveau efter Uddannelsesbekendtgørelsen.

Universitetet (studienævnet) kan tillige godkende, at beståede uddannelseselementer fra en anden dansk eller udenlandsk uddannelse på samme niveau træder i stedet for uddannelseselementer efter denne bekendtgørelse, jf. § 72 stk. 1 i Uddannelsesbekendtgørelsen.

Afgørelsen træffes på baggrund af en faglig vurdering, jf. § 72, stk. 3 i Uddannelsesbekendtgørelsen.

6. Dispensation

Der kan dispenseres fra de regler i studieordningen, som alene er fastsat af universitetet, når de er begrundet i usædvanlige forhold.

7. Klageadgang

Afgørelse om retlige spørgsmål om studerendes forhold truffet af studienævn kan påklages til dekan. Afgørelse om retlige spørgsmål truffet af dekan kan påklages til rektor. De interne klagemuligheder skal være udtømt før klage til ministeriet.

Retlige spørgsmål ved universitetets afgørelser om studerendes forhold kan indbringes for ministeren efter regler fastsat af denne, jf. § 34 i Universitetsloven. Regler er fastsat i § 76 i Uddannelsesbekendtgørelsen, i § 40 i Adgangsbekendtgørelsen og i § 57 i Eksamensbekendtgørelsen.

8. Bachelorbevis

Universitetet udsteder bevis for gennemført bacheloruddannelse. I beviset angives resultatet af bedømmelserne i de enkelte prøver, prøvernes karaktervægte og det opnåede karaktergennemsnit.

Eksamensbeviset udfærdiges på dansk og engelsk.

Som bilag til eksamensbeviset udsteder universitetet et engelsksproget Diploma Supplement, som beskriver uddannelsens faglige retning, indhold, niveau og sigte samt giver oplysninger om universitetet og om dettes og uddannelsens placering i det danske uddannelsessystem.

Studerende, der forlader uddannelsen uden at have gennemført den, har ret til at få dokumentation for beståede dele af uddannelsen med angivelse af ECTS-point.

Der henvises til § 34 i Eksamensbekendtgørelsen.

Har et universitet (studienævnet) godkendt, at et gennemført/bestået/godkendt fagelement m.v. fra en dansk eller udenlandsk videregående uddannelsesinstitution meritoverføres, skal bedømmelsen overføres som Bestået/Godkendt. Hvis det pågældende fagelement m.v. bedømmes efter 13-skalaen ved begge uddannelsesinstitutioner, skal bedømmelsen overføres med karakter. De involverede institutioner kan aftale andet.

Der henvises til § 35 i Eksamensbekendtgørelsen.